divendres, 30 de maig del 2008

Monta el teu combo!


Si voleu montar un combo..., ja haurieu de saber què és això, ho vam explicar l'últim dia de classe i ho teniu explicat al llibre!, aquí teniu un enllaç divertit que us ho permet.
Us sortirà un grup de músics els quals podeu fer tocar o callar, segons els gustos de cadascú. Hi ha un baixista, un guitarrista, un teclat, un bateria, un noi amb un ordinador fent música, diferents percussionistes i, fins i tot, unes coristes ben maques que canten amb molta gràcia i molt bon ritme. És senzill, per fer-los tocar us heu de col·locar amb el ratolí a sobre de cada músic i, si hi clikeu, començarà a afegir-se al combo. Si voleu que no toqui algú, feu el mateix però al revés.
Proveu-ho i escolteu com sona la polifonia - us sona què és això? -, primer amb pocs instruments i després amb més. A veure si em dieu el proper dia de classe quina és l'agrupació de combo que més us ha agradat.
Oi que és maco tocar en un combo? Doncs si toquéssiu de veritat, fliparieu...
Estudieu els temes 10 i 11 els que heu de recuperar l'últim examen, us queden poques oportunitats.

L'enllaç de la pàgina és: COMBO

dimarts, 27 de maig del 2008

Una mica de Big Bands

Ara que ja hem explicat una mica què és allò d'una Big Band, aquí en teniu una en vídeo. Fixeu-vos que el gruix del grup el formen instruments de vent, destacant els de metall. Us faré un parell de preguntes que si me les responeu bé als comentaris, us posaré un possitiu:

PRIMERA PREGUNTA: Quins dos instruments fan solos en aquest vídeo, mentre la resta de la big band els hi acompanya?

SEGONA PREGUNTA: Quins són els tres instruments que realitzan la part rítmica del tema?



Us heu fixat que després de cada solo, el públic aplaudeix? Això no passa a la música clàssica.

Mireu aquest fragment de la pel·lícula "Swing Kids", de l'any 1993, però ambientada al 1939, abans de la Segona Guerra mundial. Al castellà es va traduir com a "Rebeldes del swing".
És només un fragment, però fixeu-vos com eren les sales de ball de l'època. Ja vam comentar a classe que en aquella època no existien les discoteques, ja que els sistemes de reproducció de discos encara no estava molt desenvolupat, amb la qual cosa la música es tocava en directe per una Big Band. Mireu el vídeo i veureu que apareix una big band. Podeu comprovar de quina manera es ballava el swing (un ball de moda d'aquella època), res a envejar de com es balla actualment la música House o el Hip-Hop.

dijous, 22 de maig del 2008

Caresse sur l'océan. La peça de 2n D i E


Com us vaig prometre, aquí teniu un vídeo de "Caresse sur l'océan" interpretat pels Petits chanteurs de St Marc, de la ciutat francesa de Lyon. Sí, sí, apart de l'equip de futbol - L'Olympique de Lyon - en aquesta ciutat tenen aquest "tros" de cor infantil, molt conegut després de la pel·lícula "Les choristes", traduïda al castellà com "Los chicos del coro".
No cal dir que canten de ... meravella. Intentarem a classe apropar-nos a la seva expressivitat. A veure si amb les flautes, els carillons ( us heu de saber la part de les corxeres tots ) i els que fan l'acompanyament amb els metal·lòfons fem la nostra versió al més pur estil de l'Icària.
Clikeu aquest enllaç en lletres majúscules : PETITS CHANTEURS DE S. MARC i us apareixerà el web oficial del cor. Hi navegueu una mica, està força bé. També podeu mirar el web del cantant tan famós, el Jean Baptiste Maunier. Realment és un actor - actualment té 17 anys i ja ha perdut la veu infantil - que va formar part del cor en el seu moment. Té molt d'èxit a França però els seus pares tenen por de que no se li pugin els fums amb tant èxit. El seu web és : J.B. Maunier.
La propera setmana els del D i l'E ho han de brodar.

Examen de flauta de 2n B i 2n C

Aquí teniu els audios per poder tocar des de casa les cançons que farem a classe la propera setmana. Són les cançons de 2n B i 2n C. Als del D i l'E, us hi penjaré d'aquí a poc un vídeo del "Caresse sur l'océan" per que veieu com fa la melodia el cantant. Intentarem fer el mateix amb flautes i carillons. Perdó, el mateix, no, sinó molt millor!
Recordeu els del B i el C que farem examen de flauta el proper dia. Quant als que toqueu l'Obladi-obladà, us recordo que qui toqui el fa agut amb xiulet, expressament, tindrà un zero a la nota. Ja sabeu a què em refereixo...
Apa, practiqueu aquests dies!

dimecres, 14 de maig del 2008

La gralla i el tabal


Us penjo una pàgina web que haureu d'anar descobrint-la amb el ratolí en què ens ensenya diferents actes festius del folklore català relacionant-los amb les diferents músiques. Podeu veure com és el "Toc de castell", la "Dansa del foc" , "L'Àliga" o els "Gegants" entre d'altres. Cadascuna d'aquestes festes estan relacionades amb diferents localitats de Catalunya. A veure si les descobriu!
Només heu de clicar a l'enllaç i seguir la pantalleta que us hi apareixerà. Si l'imatge no fa res, haureu de buscar amb el ratolí algun link que us passi la pantalla. Podreu construir un castell - de castellers, és clar - i aprendre algunes coses interessants.
Fixeu-vos que la pàgina es diu "La gralla i el tabal". De la gralla ja n'hem parlat una mica a classe, però i del tabal? Què és? Descobriu-lo, si us plau. Ho comentarem a classe.
Clikeu AQUÍ

dissabte, 10 de maig del 2008

Instruments de la cobla



Tenint en compte que sóm a Catalunya i que el llibre de música ens parla només una mica sobre la música tradicional catalana, he trobat un parell de webs que estan molt bé. Totes dues parlen del mateix, els instruments típics de la música catalana tradicionals. Val la pena que us els mireu, si us plau. Es tracta d'ampliar una mica més els coneixements que no tenim temps de fer a classe. A tots dos webs teniu audios i en una teniu vídeos de diferents instruments. Busqueu-los.
El primer web és AQUEST
Clikeu a cada fotagrafia i us sortirà una breu història de cada instrument acompanyat d'algun vídeo.

L'altre web és AQUEST ALTRE
En aquest no hi ha vídeos, però també està força bé.

Ja comentarem a classe tot això i no us oblideu d'assajar amb la flauta les cançons. Els del E i el D repasseu el "Caresse sur l'océan", per cert, us he de penjar una versió d'aquest tema cantat pel actor de la pel·lícula, Jean Baptiste Maunier, que ja té 17 anys i ha perdut la veu infantil. Quant als del C, faré control de les tres primeres línies de l'Obladi-Oblada. I els de segon B, després de l'esbroncada, espero que em porteu en condicions "Trinidad"... que la meva paciència té un límit.

dimarts, 6 de maig del 2008

Quintet en la major, op. 114 "La truita", de Franz Schubert


Us penjo l'audio per poder fer l'audició de la pàgina 222 del llibre. La versió és la mateixa que la que teniu al vostre CD del llibre. Així doncs, no teniu excusa per no fer-la els que no teniu el CD per motius que m'estimo més no saber.
Fixeu-vos en les indicacions dels gràfics del llibre, en la temporització (els segons de cada fragment) i contesteu a les preguntes que us fa al final de l'audició. Simplement heu de seguir l'audició amb la lectura de les indicacions del llibre. Els punts vermells dels dibuixos indiquen quins són els instruments solistes a cada variació.

dijous, 1 de maig del 2008

Quins frikis!

Avuí comença un "pont" que ens regala un parell de dies de descans i que ens permet agafar aire per afrontar el final de curs. Com que aquesta setmana tots els grups de segon m'heu posat de bon humor gràcies a les bones interpretacions del "Hamba natil", m'he permès una petita llicència i us penjaré uns vídeos que m'han fet gràcia. No estan relacionats amb la unitat que estem treballant, però m'han semblat divertits i curiosos.
Mireu aquest grup de pop, de rock, o vés a saber de què és... Però fixeu-vos sobretot en el bateria. No té desperdici. Intenteu veure el vídeo fins al final - és molt difícil, ho reconec - per no perdre detall d'aquest bateria.



Com flipa el tio! Això sí que és sentir la música des de dins. Jo crec que aquest bateria és el de un grup de heavi metal i està fent alguna substitució en aquest. Clar que la cantant tampoc té desperdici. La pobra desafina que no vegis i es queda tan tranquil·la. A aquesta, si l'agafa el Risto - el del jurat de l'Operación Triunfo - li fa un esbronc que surt pitant cap a la Xina corrent amb la torxa olímpica cremant-li el cul.

Clar, que això no és res. Mireu aquest altre que flipareu una estona. Al protagonista del vídeo li havien dit que havia d'anar a l'Icària a fer les classes de segon d'aquest curs. Quan li ho van comunicar, va embogir i va marxar a la platja amb el seu piano dient que preferia deixar la música abans de ser profe dels de segon. Ho va enregistrar en vídeo i ho va penjar al Youtube.



Quins pebrots que va tenir el tio! Podria haver-se esperat a Sant Joan, al menys...

Al final, m'ho van proposar a mi... la resta de la història ja la coneixeu. Encara estic viu.
Bon pont de maig i gaudiu de la primavera! Petons.