dimecres, 11 de juny del 2008

Dies d'estiu (días de verano)


Això és el que tenim tots per davant. Tot un estiu per gaudir, per respirar, per amar, per banyar-nos al mar, per estimar-nos més encara, per descansar, per tocar música i també per escoltar-la. Us penjo uns vídeos del grup Amaral. Són molt bons i fan unes cançons molt xules, si us agrada el pop, es clar. La noia (Eva Amaral) canta molt bé però el guitarrista (Juan Aguirre) fa uns acompanyaments amb la guitarra acústica que valen molt la pena. Per cert, són de Zaragoza, com jo.
Us he posat el videoclip oficial, però m'estimo molt més la versió que fan ells mateixos d'aquesta cançó en format acústic. Si podeu escoltar música, us recomeno sempre que sigui en directe, en plan acústic. És així com es pot comprovar si els músics són bons o no tant.
Res més, si voleu dir-me alguna cosa, ja sabeu on estic i us agraeixo a tots i totes la col·laboració i la paciència que heu tingut amb mi al llarg del curs. Espero que ens tornarem a reveure i descobriu moltes músiques al llarg de la vostra vida. Si us posa la pell de gallina, aquesta és la bona per a vosaltres. De moment m'acomiado amb Amaral.
Un petonàs a tots i totes.

MOLTES GRÀCIES


Días de verano (videoclip)




Días de verano (versió acústica)


Moltes gràcies a tots. Els protagonistes sou vosaltres!


El curs toca el final. Només queda aquesta setmana del crèdit de síntesi i si heu fet bé la feina alguns ja podran gaudir de les merescudes vacances, les del estiu, sí, sí les bones... Als que encara us queda alguna matèria pendent, haureu de treballar encara una mica.
Aquest últim - o penúltim - artícle el volia dedicar-lo a tots vosaltres, els alumnes de segon de l'ESO del curs 2007/08. Aquest ha sigut un any molt especial per a mi. No només en el terreny personal, ja sabeu que vaig tenir un fill al novembre, sinó també al professional. He tingut l'oportunitat de treballar amb uns grups molt interessants que m'han ensenyat moltes coses. No us penseu que només apreneu vosaltres dels profes, jo, al menys, també aprenc de vosaltres. La veritat es que m'ho he passat molt bé, pot ser algun dia no he sortit molt content d'alguna classe, però en general l'experiència ha sigut possitiva. Espero que a vosaltres us hagi agradat també, sinó dieu-m'ho als comentaris, no us hi talleu!
Us penjo els vídeos que vam enregistrar a classe l'última setmana. Disculpeu-me per la qualitat de les imatges i, sobretot, per la del so. Ja sabeu que la videocàmara no era professional i al passar els vídeos a la plataforma Youtube, es perd molta qualitat, però déu n'hi do com sonen alguns grups... També us he fet un petit videoclip - una mica cassolà - en què hi sortiu els que vau venir a la sortida del Museu de la Música al mes d'abril. També espero que us hi agradi.

Visita al Museu de la Música (abril, 2008)


"Caresse sur l'océan", per 2n D
Càmara: Javier Berni





"Trinidad", per 2n B





"Obladi-oblada", per 2n C




"Caresse sur l'océan", per 2n E
Càmara: Adrià Tomàs


dijous, 5 de juny del 2008

Crèdit de síntesi


Com ja sabeu, s'acaben les classes convencionals i comencem l'sprint final de curs amb el crèdit de síntesi. Als de segon us ha tocat el tema de Collserola. Bé, doncs des del nostre raconet, el de música, treballarem l'audició d'una de les obres més boniques de la música barroca. És una música inspirada en la natura, imita els diferents sons que podem sentir quan fem un passeig pel camp o la muntanya. Vosaltres fereu aquest passeig el proper dimecres i només us puc dir que gaudiu d'aquest espai privilegiat que tenim a Barcelona.
L'obra a analitzar al dossier és "L'estiu", de "Les quatre estacions" d'Anton Vivaldi. És tracta d'una obra dividida en tres moviments els quals haureu d'analitzar segons les pautes del vostre dossier. Però per fer-lo correctament heu de fer una petita recerca prèvia abans de la sessió que tindrem la propera setmana: els del A, B, C i D la farem dijous i els del E divendres a primera hora del matí.
La recerca consisteix en buscar al diccionari - pot ser enciclopèdia, viquipèdia, etc- el significat dels següents mots:

- Cadernera
- Tórtora
- Cucut
- Zèfir
- Lament

Haureu d'escriure als vostres quaderns de música el significat d'aquestes paraules per poder realitzar alguns dels exercicis que farem a la sessió. A més, haureu de portar escrit un petit resum de la vida del compositor de la peça, l'Anton Vivaldi.

Us penjo els vídeos d'aquests tres moviments per que us familiaritzeu amb la música i per que gaudieu de les interpretacions. Fixeu-vos que el director d'orquestra dirigeix els músics des del clavicèmbal. Això ho feien molt a l'època barroca (segles XVII i XVIII) .

1er moviment: Allegro non molto


2n moviment: Adagio


3r moviment: Presto


La música l'escoltarem a classe, però mireu els vídeos ja que serà més fàcil l'exercici per a vosaltres si ja coneixeu una mica la música.
Ja us aniré informant de com han anat les notes del tercer trimestre al llarg de la setmana. No us oblideu que tant dilluns com dimarts tindrem l'últim examen de flauta i alguns/nes de xilòfon i metal·lòfon. Molta bona sort a tots. Ja falta poc per gaudir del estiu ( el de la platja, em refereixo, no pas el de Vivaldi... Aquest últim ja el podeu gaudir).

divendres, 30 de maig del 2008

Monta el teu combo!


Si voleu montar un combo..., ja haurieu de saber què és això, ho vam explicar l'últim dia de classe i ho teniu explicat al llibre!, aquí teniu un enllaç divertit que us ho permet.
Us sortirà un grup de músics els quals podeu fer tocar o callar, segons els gustos de cadascú. Hi ha un baixista, un guitarrista, un teclat, un bateria, un noi amb un ordinador fent música, diferents percussionistes i, fins i tot, unes coristes ben maques que canten amb molta gràcia i molt bon ritme. És senzill, per fer-los tocar us heu de col·locar amb el ratolí a sobre de cada músic i, si hi clikeu, començarà a afegir-se al combo. Si voleu que no toqui algú, feu el mateix però al revés.
Proveu-ho i escolteu com sona la polifonia - us sona què és això? -, primer amb pocs instruments i després amb més. A veure si em dieu el proper dia de classe quina és l'agrupació de combo que més us ha agradat.
Oi que és maco tocar en un combo? Doncs si toquéssiu de veritat, fliparieu...
Estudieu els temes 10 i 11 els que heu de recuperar l'últim examen, us queden poques oportunitats.

L'enllaç de la pàgina és: COMBO

dimarts, 27 de maig del 2008

Una mica de Big Bands

Ara que ja hem explicat una mica què és allò d'una Big Band, aquí en teniu una en vídeo. Fixeu-vos que el gruix del grup el formen instruments de vent, destacant els de metall. Us faré un parell de preguntes que si me les responeu bé als comentaris, us posaré un possitiu:

PRIMERA PREGUNTA: Quins dos instruments fan solos en aquest vídeo, mentre la resta de la big band els hi acompanya?

SEGONA PREGUNTA: Quins són els tres instruments que realitzan la part rítmica del tema?



Us heu fixat que després de cada solo, el públic aplaudeix? Això no passa a la música clàssica.

Mireu aquest fragment de la pel·lícula "Swing Kids", de l'any 1993, però ambientada al 1939, abans de la Segona Guerra mundial. Al castellà es va traduir com a "Rebeldes del swing".
És només un fragment, però fixeu-vos com eren les sales de ball de l'època. Ja vam comentar a classe que en aquella època no existien les discoteques, ja que els sistemes de reproducció de discos encara no estava molt desenvolupat, amb la qual cosa la música es tocava en directe per una Big Band. Mireu el vídeo i veureu que apareix una big band. Podeu comprovar de quina manera es ballava el swing (un ball de moda d'aquella època), res a envejar de com es balla actualment la música House o el Hip-Hop.

dijous, 22 de maig del 2008

Caresse sur l'océan. La peça de 2n D i E


Com us vaig prometre, aquí teniu un vídeo de "Caresse sur l'océan" interpretat pels Petits chanteurs de St Marc, de la ciutat francesa de Lyon. Sí, sí, apart de l'equip de futbol - L'Olympique de Lyon - en aquesta ciutat tenen aquest "tros" de cor infantil, molt conegut després de la pel·lícula "Les choristes", traduïda al castellà com "Los chicos del coro".
No cal dir que canten de ... meravella. Intentarem a classe apropar-nos a la seva expressivitat. A veure si amb les flautes, els carillons ( us heu de saber la part de les corxeres tots ) i els que fan l'acompanyament amb els metal·lòfons fem la nostra versió al més pur estil de l'Icària.
Clikeu aquest enllaç en lletres majúscules : PETITS CHANTEURS DE S. MARC i us apareixerà el web oficial del cor. Hi navegueu una mica, està força bé. També podeu mirar el web del cantant tan famós, el Jean Baptiste Maunier. Realment és un actor - actualment té 17 anys i ja ha perdut la veu infantil - que va formar part del cor en el seu moment. Té molt d'èxit a França però els seus pares tenen por de que no se li pugin els fums amb tant èxit. El seu web és : J.B. Maunier.
La propera setmana els del D i l'E ho han de brodar.

Examen de flauta de 2n B i 2n C

Aquí teniu els audios per poder tocar des de casa les cançons que farem a classe la propera setmana. Són les cançons de 2n B i 2n C. Als del D i l'E, us hi penjaré d'aquí a poc un vídeo del "Caresse sur l'océan" per que veieu com fa la melodia el cantant. Intentarem fer el mateix amb flautes i carillons. Perdó, el mateix, no, sinó molt millor!
Recordeu els del B i el C que farem examen de flauta el proper dia. Quant als que toqueu l'Obladi-obladà, us recordo que qui toqui el fa agut amb xiulet, expressament, tindrà un zero a la nota. Ja sabeu a què em refereixo...
Apa, practiqueu aquests dies!

dimecres, 14 de maig del 2008

La gralla i el tabal


Us penjo una pàgina web que haureu d'anar descobrint-la amb el ratolí en què ens ensenya diferents actes festius del folklore català relacionant-los amb les diferents músiques. Podeu veure com és el "Toc de castell", la "Dansa del foc" , "L'Àliga" o els "Gegants" entre d'altres. Cadascuna d'aquestes festes estan relacionades amb diferents localitats de Catalunya. A veure si les descobriu!
Només heu de clicar a l'enllaç i seguir la pantalleta que us hi apareixerà. Si l'imatge no fa res, haureu de buscar amb el ratolí algun link que us passi la pantalla. Podreu construir un castell - de castellers, és clar - i aprendre algunes coses interessants.
Fixeu-vos que la pàgina es diu "La gralla i el tabal". De la gralla ja n'hem parlat una mica a classe, però i del tabal? Què és? Descobriu-lo, si us plau. Ho comentarem a classe.
Clikeu AQUÍ

dissabte, 10 de maig del 2008

Instruments de la cobla



Tenint en compte que sóm a Catalunya i que el llibre de música ens parla només una mica sobre la música tradicional catalana, he trobat un parell de webs que estan molt bé. Totes dues parlen del mateix, els instruments típics de la música catalana tradicionals. Val la pena que us els mireu, si us plau. Es tracta d'ampliar una mica més els coneixements que no tenim temps de fer a classe. A tots dos webs teniu audios i en una teniu vídeos de diferents instruments. Busqueu-los.
El primer web és AQUEST
Clikeu a cada fotagrafia i us sortirà una breu història de cada instrument acompanyat d'algun vídeo.

L'altre web és AQUEST ALTRE
En aquest no hi ha vídeos, però també està força bé.

Ja comentarem a classe tot això i no us oblideu d'assajar amb la flauta les cançons. Els del E i el D repasseu el "Caresse sur l'océan", per cert, us he de penjar una versió d'aquest tema cantat pel actor de la pel·lícula, Jean Baptiste Maunier, que ja té 17 anys i ha perdut la veu infantil. Quant als del C, faré control de les tres primeres línies de l'Obladi-Oblada. I els de segon B, després de l'esbroncada, espero que em porteu en condicions "Trinidad"... que la meva paciència té un límit.

dimarts, 6 de maig del 2008

Quintet en la major, op. 114 "La truita", de Franz Schubert


Us penjo l'audio per poder fer l'audició de la pàgina 222 del llibre. La versió és la mateixa que la que teniu al vostre CD del llibre. Així doncs, no teniu excusa per no fer-la els que no teniu el CD per motius que m'estimo més no saber.
Fixeu-vos en les indicacions dels gràfics del llibre, en la temporització (els segons de cada fragment) i contesteu a les preguntes que us fa al final de l'audició. Simplement heu de seguir l'audició amb la lectura de les indicacions del llibre. Els punts vermells dels dibuixos indiquen quins són els instruments solistes a cada variació.

dijous, 1 de maig del 2008

Quins frikis!

Avuí comença un "pont" que ens regala un parell de dies de descans i que ens permet agafar aire per afrontar el final de curs. Com que aquesta setmana tots els grups de segon m'heu posat de bon humor gràcies a les bones interpretacions del "Hamba natil", m'he permès una petita llicència i us penjaré uns vídeos que m'han fet gràcia. No estan relacionats amb la unitat que estem treballant, però m'han semblat divertits i curiosos.
Mireu aquest grup de pop, de rock, o vés a saber de què és... Però fixeu-vos sobretot en el bateria. No té desperdici. Intenteu veure el vídeo fins al final - és molt difícil, ho reconec - per no perdre detall d'aquest bateria.



Com flipa el tio! Això sí que és sentir la música des de dins. Jo crec que aquest bateria és el de un grup de heavi metal i està fent alguna substitució en aquest. Clar que la cantant tampoc té desperdici. La pobra desafina que no vegis i es queda tan tranquil·la. A aquesta, si l'agafa el Risto - el del jurat de l'Operación Triunfo - li fa un esbronc que surt pitant cap a la Xina corrent amb la torxa olímpica cremant-li el cul.

Clar, que això no és res. Mireu aquest altre que flipareu una estona. Al protagonista del vídeo li havien dit que havia d'anar a l'Icària a fer les classes de segon d'aquest curs. Quan li ho van comunicar, va embogir i va marxar a la platja amb el seu piano dient que preferia deixar la música abans de ser profe dels de segon. Ho va enregistrar en vídeo i ho va penjar al Youtube.



Quins pebrots que va tenir el tio! Podria haver-se esperat a Sant Joan, al menys...

Al final, m'ho van proposar a mi... la resta de la història ja la coneixeu. Encara estic viu.
Bon pont de maig i gaudiu de la primavera! Petons.

diumenge, 27 d’abril del 2008

Un bon quintet vocal

En aquest vídeo se us explica d'una manera informal de què manera es compon una peça musical. Un dels cantants del grup fa una presentació en clau d'humor de les parts que ha de tenir qualsevol cançó o obra musical: el ritme, la melodia, la harmonia, el baix, etc.
Es tracta d'una agrupació vocal de cambra ja que només són cinc cantants: tenors, barítons i un baix. Escolteu-los, són boníssims. Són de Zaragoza i fan una versió del tema "Carolina", del grup de rock M-Clan. Tot s'ho fan ells, no hi ha cap instrument, només veus i molta feina radera.

Resposta a la pregunta

Bé, ja he vist que alguns de vosaltres us heu documentat força, bé per internet o demanant els pares, i vau encertar la resposta a la pregunta del artícle anterior que fa referència al grup dels 80, finals dels 70, que cantaven amb veu de falset:
Els Bee Gees
Un grup de tres components, els germans Barry Gibb i els bessons Robin i Maurice que van fer-se els reis de les pistes de ball de finals dels 70 i inicis dels 80 del segle XX. Us he penjat un vídeo del tema "You should be dancing", el qual no és tan famós com la cançó "Stayin Alive", però es pot veure com eren les discoteques de la època i ,a més, hi apareix un jove John Travolta ballant. Fixeu-vos com ha canviat tot en 30 anys... jo tenia uns 8 o 9 anyets en aquella època, em va agafar encara una mica jove.



Enhorabona a tots els que us vau molestar en saber la resposta i com diu la dita castellana "Lo prometido es deuda", ja sabeu que tots els que vau respondre als comentaris tindreu un possitiu. Gràcies.

diumenge, 20 d’abril del 2008

Tres veus masculines molt particulars


Fixeu-vos en aquests tres vídeos perquè els compararem i veurem les diferències, encara que semblen les mateixes veus, hi veureu que no és així.
Per començar, escolteu i mireu aquest fragment de la pel·lícula "Farinelli, il castrato", film rodat al 1994 per Gérard Corbiau. Podeu escoltar com era la veu d'un "castrat" del segle XVIII. Oi que sembla una soprano? Escolteu els primers minuts de l'enregistrament i fixeu-vos les notes tan agudes que fa el cantant. Penseu que va ser un home, castrat, això sí.



Bé, doncs el personatge que representa Farinelli no és cantant - es pot veure que fa "play back"- és un actor. La veu autèntica que van fer servir per aquesta pel·lícula va ser creada en uns laboratoris de so, a París, mesclant una veu real d'una soprano i una altra d'un contratenor. Curiós, oi? Evidentment, no la va fer cap "castrati" al 1994. Per cert, aquesta pel·lícula va tenir molt d'èxit comercial i va guanyar, entre d'altres, un Globus d'Or, al Festival de Berlin.

Ara veurem la interpretació d'un contratenor actual, és a dir, que és una veu treballada d'una manera natural amb unes característiques molt particulars per a ser un home. No us penseu que la seva veu natural, o sigui quan no és impostada, és així d'aguda. Als contratenors també se'ls hi diuen sopranistes.



I per últim, escolteu la veu d'aquest cantant pop. M'ho va dir la vostra companya de 2n C, la Dàcil, l'altra dia a classe. El cantant es diu Mika i fixeu-vos que també té una veu molt aguda, però aquí hi ha una petita trampeta, o millor dit, una altra tècnica vocal: el falset. Consisteix en fer vibrar una part molt petita de les cordes vocals -recordeu el vídeo que us hi vaix penjar fa poc-. ës una veu que la fan servir alguns cantants però més aviat a la música pop o rock que no pas a la clàssica. És una veu d'home sobreaguda però amb molt poc cos, poca força, però ja sabeu que en el rock tot s'amplifica a sac i no hi ha problema de so.


Què, us han agradat aquestes tres veus tan iguals però tan diferents? Que no us confonguin i que no us donin gat per llebre... Espero que us hagi agradat i sapigueu diferenciar les diferents tipus de veus.
Per cert, us faig una pregunta que si em responeu correctament, als comentaris, us posaré un positiu. La pregunta és: Quin grup de principis dels anys 80 del segle passat es va fer molt famós a les discoteques perquè cantaven amb veu de falset? Si no sabeu la resposta, pregunteu els vostres pares que segur que van ballar a la seva època cançons d'aquest grup, fins i tot no m'extranyaria res que alguns pares s'hagin fet parella ballant o escoltant aquest grup. Molta sort. La resposta d'aquí a uns dies en aquest bloc.

dilluns, 14 d’abril del 2008

Joc de la veu humana


Aquí teniu un altre joc interactiu en què podreu comprovar els vostres coneixements respecte al tema de la veu humana, allò que estem explicant a classe. Primer de tot, us apareixerà una pantalleta en què podreu clikar a sobre de cada cantant i escoltar diferents fragments interpretats per cada veu - soprano, contralt, tenor, etc.-. Us recomano de passar per totes les veus i després clikeu al link "avalua't" (a la dreta de la pantalleta) per poder concursar amb vosaltres mateixos i encertar les veus que canten els diferents personatges. Fixeu-vos que us apareix a cada audició el títol de la peça -normalment un ària d'òpera- juntament amb el compositor.
Ho comentarem a classe.
Per poder jugar, clikeu AQUÍ.

dissabte, 12 d’abril del 2008

Un cor de sorolls

Fixeu-vos en aquest vídeo d'un anunci de cotxe que, imagino, ja el coneixeu perquè el passaven per la tele fa cosa d'un any. És interessant perque es tracta d'un cor que fa una interpretació de la posada en marxa i de la conducció d'un cotxe d'una determinada marca. Que no se'ns oblidi a ningú que es tracta d'un producte per a vendre. Els cantants practicament no entonen cap nota ni una, només fan efectes sonors molt semblants als que l'altre dia vam fer nosaltres a classe quan us explicava diferents tipus d'escalfament de veu (en teniu uns quants a les pàgines 198 i 199 del llibre).

Heu vist que algunes vegades fan servir efectes com el de colpejar-se les dents amb les ungles o realitzar una petita coreografia (petis moviments de cap o d'ulls que ens ajuden els espectadors a relacionar les imatges del cotxe amb els sons).

Bé, doncs aquí en teniu un altre que explica com va ser el rodatge d'aquest anunci. Està en anglès (us vindrà bé per repassar), però s'enté força bé.
Fixeu-vos com és de complex la realització d'un bon anunci. La música, o sigui els efectes sonors, van ser composats per un músic. No us penseu que això es pot improvisar de qualsevol manera. Fixeu-vos en les indicacions que dóna la coordinadora de cor que està treballant amb els cantants. Els hi explica les diferents maneres en què han de modificar la cavitat bucal per aconseguir segons quins efectes musicals, o sigui, les diferents maneres de canviar el timbre de la veu.
Espero que us hi agradi i penseu en el gran control de les cordes vocals, del diafragma, de les cavitats de ressonància i dels pulmons que han de tenir els cantants per poder fer aquest anunci tan maco.

dimarts, 8 d’abril del 2008

Vídeo real de les cordes vocals

Després de gaudir del permís de paternitat, hem tornat a veure'ns. L'acollida ha sigut bona, la qual cosa diu molt de vosaltres, de possitiu, evidentment. Espero que us hagiu portat bé amb l'Anna, encara que algú s'ha dut un negatiu!!!!
Bé, doncs continuem amb la feina i avuí mateix hem explicat una mica com funciona el nostre aparell fonador i hem descobert entre tots que la veu és un dels instruments més complexos que n'existeixen i que curiosament tots el "toquem". Una mica millor els cantants que no pas la resta perque desenvolupen tècniques que fan de la veu un art com és la música vocal. Alguns i algunes dels meus alumnes també fan servir la veu però no tant pas com a un art sinò més aviat com a una eina de xerrar sense parar!!!
Hem parlat de respiracions, de pulmons, de diafragma, de cavitats ressonadores i de cordes vocals. Aquí us penjo un interessant vídeo fet amb una microcàmara - en un centre hospitalari - en què es veu com es tensen les cordes vocals quan modifiquem la pressió de l'aire que expulsem després de la respiració. Podeu comprovar com canvien les cordes segons s'emet un so agut o greu.

ATENCIÓ: LES IMATGES SÓN REALS I SI NO ESTEU ACOSTUMATS A VEURE DOCUMENTALS D'ANATOMIA HUMANA PODEN PRODUIR UN CERT REFÚS EN ALGUNES PERSONES SENSIBLES, PERÒ TROBO QUE ÉS INTERESSANT.

dijous, 27 de març del 2008

Instruments de vent metall



Hola, a tots i totes,
Us dono la benvinguda del retorn de vacances malgrat que encara estic amb el permís de paternitat i no ens podem veure a l'insti. Bé, espero que us hagi agradat els jocs que us vaig penjar... No sé, no sé, em sembla que no us heu connectat molt aquests dies...
Mireu l'enllaç del final de l'escrit i navagueu una mica per aquesta pàgina. Està molt bé feta i crec que pot ser molt interessant, tenint en compte que l'Anna us explicarà aviat com rutllen els instruments de vent metall. Hi teniu petites explicacions i ,a més, hi han penjats molts vídeos dels principals instruments de vent metall. Val la pena mirar-la i aprendreu moltes coses.
Clikeu en aquest enllaç: INSTRUMENTS DE VENT METALL

dijous, 13 de març del 2008

Tots a guitarrejar...!

Aquí us penjo un joc molt semblant al "Guitar Hero" de la Play. És gratuït i està força bé. Espero que us agradi i passeu tots unes bones festes. Ja em direu si us han agradat els jocs. Recordeu que després de vacances us heu de posar les piles.
Una abraçada i molts petons a tots i totes.
Fins aviat.
Guitar Master
¿Eres fan del juego de PlayStation Guitar Hero?. Pues aquí tenemos una de las mejores versiones en Flash. Toca bien la guitarra eléctrica o el público te lanzarán todo tipo de objetos

Alguns jocs per Pasqües


Hola, a tots i totes,
Com us vaig prometre, us he seleccionat alguns jocs musicals per passar una estona - alerta! una estona, no més, eh! - ara que teniu un petit període de vacances.
Ja sé que alguns de vosaltres esteu una mica enfadats amb mi per les notes. L'Anna em posa al dia de tot... Ja us vaig dir que si algú es portava malament, estaria informat. Ho sento molt, però la veritat és que alguns de vosaltres us heu penjat molt al llarg del trimestre i us vaig avisar en el seu moment. Una recomanació: aprofiteu aquestes setmanes amb l'Anna, la profe de música, i feu tots els deures que us posi, estudieu i repasseu cada dia allò explicat a classe i us posarà una bona nota a l'examen de la unitat 9. Valoraré molt el comportament i contarà molt la nota de l'Anna.

Bé, anem per feina. Heu de clikar AQUÍ (poseu la fletxeta a sobre de la paraula) i us sortirà una pantalla amb diferents jocs. Jo us en recomano tres, que són el "Instrument Frenzy", en què haureu de classificar diferents instruments de música que cauen del cel, segons les famílies instrumentals, el "Percussion Showdown", en què heu de imitar una sèrie de ritmes que fa una noia amb diferents instruments de percussió, i el "Píccolo pete Noterunner", que encara que no és el més didàctic, heu d'agafar unes figures musicals amb un píccolo - us sona què era això? -. És divertit i heu de passar diferents pantalles. Per poder jugar al Píccolo haureu de descarregar-vos el reproductor Adobe Shockwave Player. Us sortirà un petit missatge en anglès en què haureu de clikar a sobre de la frase "Get the Shockwave Player". No us preocupeu. és gratis i no implica rebre res de publicitat ni res estrany. La descàrrega dura poc temps. Quan ja ho teniu, ja podreu jugar al joc. Són en anglès, però no cal tenir un gran nivell (encara que us vindrà molt bé per repassar l'anglès), i són jocs molt intuïtius. Hi han explicacions en anglès a cada joc si les busqueu bé. Bé, doncs espero que us agradi.

diumenge, 9 de març del 2008

Gràcies per les enquestes del blog


Hola, a tots,

Malgrat que estaré quatre setmanes sense fer-vos classe, el blog continuarà actualitzant-se com sempre. Primer de tot, gràcies per les enquestes. M'heu donat un munt d'idees. Us prometo que les tindré en compte. Hi han de repetides, que si posi més música moderna... però si tant el vídeo del "beat-box", la versió rock de cànon o els vídeos de Sant Valentí són de música moderna! També hi ha algú d'original, com penjar gravacions a l'aula de les cançons... ho rumiaré. Alguna vol que canviï el rellotge... bé, tot és possible. A tots, moltes gràcies, però doneu-me una mica de temps, si us plau.

Apart això, he corregit els exàmens i hi ha de tot. Alguns grups han baixat força, d'altres es mantenen i inclús milloren. Ja us comentarà el professor o professora substitut/a.

Malgrat que no aniré per l'Icària, m'estaré preparant les següents classes i els nous artícles del blog. Alguns m'han demanat de penjar jocs. Ja n'hi ha un, el de "atrapa la nota", però ho tindré en compte. A més com que s'acosta la Setmana Santa, pot ser un bon moment per desconnectar de l'estudi i us hi penjaré algú de cara a la propera setmana. Intentaré que sigui musical, perquè, de fet, estem aquí per això, per fer música i podem jugar amb ella.

Intentaré treure temps per mirar-me tot això si es que em deixa el meu fill. No m'oblido de vosaltres. Ja us aniré escrivint. Porteu-vos bé amb el meu substitut!!!!!!!!!

dissabte, 1 de març del 2008

Molt important i URGENT!!!!!!!



Com us vaig explicar aquesta darrera setmana, farem a l'abril unes sortides al Museu de la Música de què ja en parlarem en aquest bloc. Però ja sabeu que a partir de la propera setmana no hi seré amb vosaltres a l'aula perquè hauré d'encarregar-me més a fons del meu fill i estaré quatre setmanes amb el permís de paternitat. Això implica que haureu de fer-me tots el pagament de la sortida en alguna de les dues sessions de música que tenim aquesta setmana del dilluns 3 fins al dijous 6 de març. El preu és de dos euros i us recordo que he de fer el pagament abans de que torni amb vosaltres al mes d'abril. No cal que us recordi que qui no pagui aquesta setmana no podrà anar a la sortida i haurà de quedar-se a l'institut realitzant un treball de recerca de la història dels instruments de música. Ja concretarem les hores de les sortides quan torni de la baixa, però seran al matí.
Recordeu que tenim controls de música aquesta setmana, tant pràctics com teòrics. Estudieu i repasseu, si us plau. Molta sort.

diumenge, 24 de febrer del 2008

Instruments de vent fusta

Escolta els següents instruments de vent fusta que vam explicar a classe la setmana passada. Et serviran per quedar-te amb el timbre de cadascun d'ells i parar atenció en aquells que no estiguis acostumat a escoltar.

A veure si descobriu quins quatre instruments de vent fusta estan ordenats a l'últim audio, el que posa "vent fusta".
Estudieu de debò perquè tindrem exàmens la propera setmana, teòric i pràctic.

dimecres, 20 de febrer del 2008

Quin parell de cànons! Al·lucinant. (Gràcies per la correcció, Oriol!)

A veure si els de segon C, D i E aneu espavilant i em feu una bona versió del famós Cànon de Johann Pachelbel. Els que millor ho porten són els de segon C. Avuí l'hem assajat amb dos metal·lòfons, un xilòfon, Jonny al piano i la resta amb flautes, fent diferents veus. Uf! no us podeu imaginar com costa que tothom comenci a l'hora i que es respecti el silenci per a que tot soni bé. Demà espero trobar-me, per fi, amb els de segon E, que entre la vaga i el teatre no hem pogut tocar res. Ah! i els del D, no us en oblideu perquè dilluns a la tarda vull que això soni tan bé com aquestes dues versions del cànon.

Versió orquestra de corda




Però escolteu, si us plau, aquesta versió d'aquest noi. És impressionant com toca la guitarra elèctrica aquest tio. És dels millors del Youtube. A més, també toca molt bé la clàssica. No he vist a ningú que sàpiga tocar tan bé els dos tipus de guitarres. Si us agrada el rock, però el de veritat, el guitarrer, escolteu-vos la versió i flipareu. Deixeu de banda les cançonetes dels Lunnis i gaudiu de la música de Pachelbel en l'estat rock més salvatge.

Versió rock

dimarts, 19 de febrer del 2008

Nashville

Aquí teniu la nova cançó que estem preparant els de 2n A i els de 2n B.
Em fet un primer assaig aquesta tarda amb l'A amb carillons i flautes i demà ho provarem amb el B, a primera hora del matí.
Estudieu bé les notes i practiqueu amb els enregistraments. Us penjo un amb la flauta i un altre sense la flauta. A veure si em doneu una alegria el proper dia de classe! Per cert, A veure si descobriu què vol dir "Nashville", el títol de la cançó.

dilluns, 11 de febrer del 2008

Sant Valentí amarg


S'apropa Sant Valentí, dia dels enamorats, però aquest any vé una mica agridolç. Resulta que vé acompanyat d'una vaga de professors i mestres a tot Catalunya. M'ho he estat rumiant i malauradament he decidit fer-la, perquè crec que l'escola pública no es pot deixar en algunes mans privades amb certs interessos. No crec en una escola pública en què els equips educatius siguin seleccionats per "interessos de polítiques d'escola". Ja sé, alumnes, que això us pot sonar a xinès i pot ser pensareu que els profes tenim molta barra i que aprofitem el moment per no anar a treballar. Mai he fet una vaga com a treballador però malgrat que la meva economia es ressentirà a fi de mes, crec que he d'oposar-me a aquesta llei d'educació catalana que ens volen colar sense haver-nos tingut en compte els professors. Algú des de la seva conselleria vol passar a la història política d'aquest país sense saber què passa en un aula d'institut, primer, perquè no se'n recorda i, segon, perquè ni ho vol saber i vol solucionar el problema de l'educació amb una llei classista tan impròpia d'un govern d'esquerres. D'esquerres, em demano jo?

Perdoneu-me el rotllo patatero. Ja sé que la majoria de vosaltres l'únic que us interessa és saber si teniu classe o no. En el meu cas, només afecta als grups de 2n E i de 2n A.

Us penjo un vídeo que m'ha agradat especialment. Es tracta de poesia amb un fons musical, acompanyat amb algunes imatges relatives a l'amor. Els antics grecs, allà pel segle V abans de Crist, ja parlaven de poesia com si fos música. De fet per a ells era el mateix. Espero que us agradi. ATENCIÓ: No apte per a insensibles ni per a "xulos de barri". Estimeu-vos, si us plau. Tant si teniu xicot/ta com si no. Es pot estimar un amic/ga, uns pares, avis, un gos, fins i tot la "Play", però estimeu alguna cosa. És de les coses que més val la pena d'aquest món. Petons.


Apa! i un altre vídeo de regal. Avuí estic generós i us he de compensar cada cop que us dic a classe de callar-vos quan ens posem a tocar... Your song, d'Elton John, un fragment de la pel·lícula Moulin Rouge en què la Nicole Kidman està guapíssima. Ah! i l'Ewan Mc.Gregor suposo que també. Gaudiu-lo. Per a vosaltres, enamorats!

dissabte, 9 de febrer del 2008

Sabeu què és això?


Doncs ho teniu al vostre barri, en el límit entre el Poblenou i la Verneda, concretament a la Gran Via de les Corts Catalanes, entre les Glòries i Sant Adrià de Besòs.
A veure si el proper dia de classe em dieu de què es tracta.
Aquesta foto que us poso està relacionada amb l'exercici 9 de la pàgina 135 que us el vaig posar com a deures. Llegiu l'article del Periódico de Cataluña de la pag. 136 i responeu les preguntes del llibre. Les comentarem a classe.
Si voleu més informació al respecte, clikeu AQUÍ i navegueu una mica amb els altaveus engegats. És divertida.

dijous, 7 de febrer del 2008

Què és un kookaburra?


Es tracta d'un ocell típic de la fauna australiana. L'altre dia vam explicar a classe de 2nB on es trobava Austràlia i vam aprendre què volia dir antípodes. I tot això en una classe de música! Com podeu apreciar a la foto, té unes plomes ben maques i té la particularitat que el seu cant s'assembla molt al riure humà... curiós, oi?
Estem montant aquesta cançó popular australiana que fa homenatge a aquest ocell tan peculiar. El proper dia la tocarem amb flauta i instruments de placa. Practiqueu amb l'enregistrament que teniu penjat al bloc, una mica més abaix.
Si voleu una mica més de informació dels kokaburres, clikeu aquí.

dimarts, 5 de febrer del 2008

Joc "Atrapa la nota"



Us penjo aquest joc i podreu jugar a atrapar les notes que van sortint pel pentagrama amb el ratolí. Si encara teniu dificultats per saber el nom de les notes, seleccioneu un tempo lent. Si ja domineu una mica, proveu amb l'allegro, a veure què passa.
Aquest joc ha estat creat pel Pere Camprubí, especialista de música del IES Guillem de Berguedà, de Berga (Barcelona).
Alerta! Si jugueu en allegro veureu que és molt difícil enxampar les notes. A veure si em guanyeu. En el rànquing aparec com a Nacho.
Ah!, se m'oblidava, podeu posar el vostre nom i si feu una bona puntuació sortireu en un rànquing de concursants. Bona sort!
Clika aquí.

dimecres, 30 de gener del 2008

La veu és un instrument monòdic o polifònic?

Aquest matí, a la classe de 2n E, estaven parlant dels instruments melòdics, o monòdics, i els polifònics. Estaven classificant a la pissarra en dues columnes els diferents instruments mentre alguns alumnes els deien en veu alta. Se m'ha ocorregut preguntar als alumnes que com es podia classificar la veu humana, si com a "instrument" monòdic o polifònic. Tothom va dir que monòdic i jo mateix ho vaig reafirmar. Però l'Anna i l'Erik van dir-nos que havien vist pel Youtube a un home que feia tot sol polifonia amb la veu. Jo, vaig flipar i no he parat de buscar-lo fins a trobar-lo. Mireu, si us plau, aquest vídeo d'un participant del "Factor X" francès. Es diu Joseph Poulpo i puc dir-vos que és un prodigi, no tant com a cantant ( em refereixo a bon cantant) sinò per la manera que pot produir diferents sons sense cap tipus d'acompanyament. S'ho fa tot ell mateix.

Evidentment, aquest noi sí que fa polifonia. Fa diferents veus i ritmes fent servir, aparentment, la gola i el nas. Aquest no se'n va de marxa els caps de setmana, ell porta la discoteca a sobre...

dimarts, 29 de gener del 2008

Setmana prèvia als exàmens. Ai, ai, ai!

Setmana prèvia a carnavals i també al primer examen teòric de música d'aquest segon trimestre. Uf! com queda de lluny el Nadal... Bé, agafarem forces entre tots i aprofitarem aquests dies per fer una bona repassada a les unitats 5 i 6, sense oblidar la part dels instruments de corda fregada, de la unitat 4.
Els de 2n B tenen demà dimecres una petita prova pràctica amb flauta amb la cançó Kookaburra. Si la toquen bé es guanyaran una bona nota (bon començament de trimestre) i si, a més, la toquen amb un xil·lòfon a classe, encara pujaran la nota.
Us penjo un enregistrament d'aquesta cançó, cantada per alumnes de l'Escola de Música Municipal Can Ponsic, l'any 2005. Nosaltres la tocarem amb flautes i alguns instruments de placa, ja ho veurem. Més endavant contarem una mica la història d'aquesta cançó australiana.

Engegueu els altaveus i a tocar!

Benvinguts a tots i totes

Hola,
Aquest espai interactiu el farem servir per comentar tot el que volgueu relacionat amb les nostres classes de música de l'Icària. En principi està adreçat als alumnes de segon de l'ESO del curs 2007/2008, però és un espai obert tant a alumnes com a professors de qualssevol especialitat.
Farem servir aquest bloc com un complement a les classes habituals de cada setmana, en què publicarem, entre d'altres coses, comentaris ampliats de temes tractats a classe, així com alguns enregistraments que ens serviran d'ajuda a l'hora de practicar les cançons a casa i poder-les portar millor estudiades a classe.
Espero que ens agradi i que passem bones estones contant-nos cosetes interessants. No us talleu i feu el màxim de comentaris als articles publicats.

Benvinguts a tots.